چسب پلی اورتان

IMG 20240707 WA0012

چسب پلی اورتان

چسب پلی اورتان

چسب پلی اورتان که معمولا با نام چسب پی یو یا PU و گاهی PUR نیز شناخته می‌شود در واقع نوعی پلیمر است که از زنجیره مواد آلی با خواص مشخص تشکیل شده و در کاربردهای مختلف صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

چسب پلی اورتان در انواع مختلفی در بازار وجود دارد که هر کدام از آنها دارای فرمولاسیون متفاوتی هستند و به همین دلیل برای مصارف مشخصی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

به‌طور کلی از چسب‌های پلی اورتان یا پلی یورتان در صنعت، ابزارهای تفریحی، صنایع دستی و بسیاری موارد دیگر استفاده می‌شود و یکی از پرکاربردترین چسب‌هایی است که احتمالا هر کسی در طول زندگی خود چند بار به آن نیاز پیدا می‌کند

ویژگی و خواص چسب پلی اورتان

polyurethane

بیشتر چسب‌های پلی اورتان در واقع پلیمرهای ترموست محسوب می‌شوند که مقاومت بالایی در برابر نور خورشید و حرارت دارند و به سادگی نرم نشده و اصطلاحا وارفتگی پایینی دارند.امروزه حتی چسب‌های پلی اورتانی وجود دارند که به هیچ عنوان نرم نمی‌شوند

چسب‌پلی اورتانی دارای قدرت چسبندگی بالا به سطوح مختلف به‌خصوص مصالح ساختمانی (سنگ، سرامیک، کاشی، شیشه و …) است.همچنین برخی از چسب‌های پلی اورتانی مخصوص کارهای سنگین وجود دارند که در کارتریج‌ها به‌کار می‌رود و اگر زمان بیشتری را برای خشک شدن آنها اختصاص دهید، اتصال ایجاد شده 25 درصد قوی‌تر خواهد بود.

 این چسب در برابر رطوبت مقاومت بالایی از خود نشان می‌دهد و یکی از ویژگی‌های مثبت آن خاصیت رنگ‌پذیری است که در صنعت دکوراسیون و نماسازی از اهمیت بالایی برخوردار است.

این چسب دارای انعطاف‌پذیری بالایی است و کاربر می‌تواند بدون هیچ دردسری (مانند گرم کردن) چسب را دقیقا در مسیر دلخواه خود بین سطوح مختلف قرار دهد.

چسب پلی اورتان در شرایط آب‌وهوایی مختلف قابل استفاده است و فرسودگی پایینی دارد. علاوه بر این، برای درزگیری‌های سریع و اتصالات اضطراری، این چسب به‌علت زمان گیرایی مناسبی که دارد یک انتخاب بسیار خوب محسوب می‌شود.البته سرعت سفت شدن چسب آنقدر زیاد نیست که حساسیت کار خیلی بالا برود و امکان انجام کار وجود نداشته باشد.

مزایای چسب پلی اورتان

  • ضد آب بودن، مقاومت در برابر رطوبت و عوامل محیطی.
  • مقاومت در برابر حرارت و همین‌طور موارد شیمیایی و قلیایی.
  • چسبندگی قوی به انواع سطوح و مصالح.
  • ماندگاری و استحکام فرسایشی بالا.
  • ساختار غیررسمی و انعطاف‌پذیر.
  • بی‌رنگ بودن و قابلیت رنگ‌پذیری خشک شدن سریع.

معایب چسب پلی اورتان

  • پلی اورتان در مقایسه با چسب‌های دیگر، کثیف کاری بیشتری داشته و در صورت مالیده شدن به پوست، به سختی می‌توان آن را تمیز کرد.
  • چسب پلی اورتان خیلی زود خشک می‌شود. در بهترین حالت ممکن، کاربر تنها ۱۵ دقیقه وقت دارد سطوح مورد نظر را به هم بچسباند.
  • چسب پلی اورتان زودتر از چسب‌های دیگر منقضی می‌شود و پس از باز شدن بسته، حداکثر تا ۱ سال قابل استفاده خواهد بود.
  • بخار حاصل از کاربرد چسب پلی اورتان مضر بوده و نباید آن را استنشاق کرد.
  • کارایی چسب پلی اورتان در محیط‌های خشک کاهش می‌یابد.
  • قیمت چسب پلی اورتان از چسب‌های دیگر بیشتر است.

کاربرد چسب پلی اورتان

به همین دلیل، وقتی صحبت از پلی اورتان می‌شود فرم‌های بی‌شماری از آن می‌تواند وجود داشته باشد که هر کدام در کاربردها و صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرند.عمده‌ترین کاربرد چسب پلی اورتان، چسباندن سطوح طبیعی مختلف، سطوح متخلخل و یا مسطح به یکدیگر است.

این چسب پرکاربرد مخصوصا در صنعت دکوراسیون و ساخت‌وساز (نما) در حجم وسیعی مورد استفاده قرار می‌گیرد. چسباندن سنگ، سرامیک، کاشی، پلاستیک، چوب، شیشه و حتی بتن و فلز از جمله مواردی هستند که این چسب نقش یک اتصال محکم با نفوذپذیری بسیار پایین را در آنها ایفا می‌کند.

از چسب‌های پلی اورتان برای پر کردن شیار و درزها، عایق‌سازی یا اصطلاحا آب‌بندی سطوح مختلف استفاده می‌شود.

این چسب پلیمری برای اتصال یا عایق‌سازی سطوحی که در معرض رطوبت بالا قرار دارند گزینه‌ای ایده‌آل محسوب می‌شود.

به‌ طور کلی چسب پلی اورتان آنقدر در زندگی امروزی پرکاربرد است که بعید می‌دانیم کسی تا حالا با آن سروکار نداشته باشد.

از این چسب در عایق‌سازی حرارتی ساختمان، تولید کفش، درزبندی لوله‌های فلزی، بتنی یا پلاستیکی، محکم‌سازی و درزگیری مخازن آب آشامیدنی، صنعت خودرو، مبل‌سازی و حتی صحافی استفاده می‌شود.

چسب پلی اورتان در صنعت چوب

polyurethane

با توجه به وجود منافذ بسیار در سطوح چوبی و حساسیت آن‌ها در برابر رطوبت، چسب پلی اورتان یکی از بهترین گزینه‌های ممکن در صنایع چوب و نجاری به حساب می‌آید. چسب پلی اورتان برعکس چسب چوب، جذب منافذ چوب نمی‌شود و مقاومت و انعطاف‌پذیری بالایی دارد. با استفاده از این چسب می‌توان هر چیزی اعم از شیشه، سنگ، پارچه و … را به سطوح چوبی چسباند. از جمله کاربردهای چسب پلی اورتان در صنعت چوب می‌توان به ساخت مبلمان، وسایل چوبی، دکوری و … اشاره کرد.

چسب پلی اورتان در ساختمان ‌سازی

polyorton

حین بررسی چسب پلی اورتان باید به کاربرد آن در ساختمان ‌سازی اشاره کرد. چسباندن سنگ، سرامیک، شیشه، بتن، فلز و … با اتصال محکم و نفوذناپذیر، از جمله مصارف این چسب در حوزه ساخت‌وساز به حساب می‌آید. از چسب پلی اورتان همچنین برای کف‌پوش‌ها، عایق سازی حرارتی ساختمان، پر کردن شیارها، درزگیری، آب‌بند کردن درزها و … استفاده می‌شود.

چسب پلی اورتان در صنعت خودرو سازی

polyurton car

چسب PU در صنایع خودرو سازی نیز به شدت مفید واقع می‌شود. این چسب برای تولید ورقه‌های قالب‌سازی کامپوزیت، اتصال فیبر شیشه ای-پلاستیکی، چسباندن قطعات داخلی خودرو و لوازم جانبی، تولید شیشه‌ پنجره جلو، پولیش رنگ بدنه و … به کار می‌رود.

چسب پلی اورتان در صنعت چاپ

ویژگی های چسب پلی اورتان از جمله مقاومت بالا در برابر رطوبت، انعطاف‌پذیری، رنگ روشن، غیرقابل اشتعال بودن و … باعث می‌شود این نوع چسب در صنایع چاپ و جوهر نیز مورد استفاده قرار گیرد. از جمله کاربردهای چسب پلی اورتان در صنعت چاپ می‌توان به صحافی و کمک به تسریع روند خشک شدن جوهر روی کاغذ اشاره کرد.

چسب پلی اورتان در صنعت کفش

جدا از اینکه پلی اورتان در ساخت فوم، لژ و لایه‌های زیرین کفش به کار می‌رود، مدت‌ها است از چسب پلی اورتان به جای چسب کفش نیز استفاده می‌شود. چسب پلی اورتان فاقد رنگ بوده و مقاومت و انسجام بالایی دارد.

مصارف خانگی چسب پلی اورتان

برای استفاده از چسب پلی اورتان باید از گان‌های مخصوص استفاده کرد. با این حال دلیل نمی‌شود که این چسب تنها مصارف صنعتی داشته باشد. با توجه به مهم‌ترین مشخصه، یعنی چسباندن سطوح ناهمگون به یکدیگر، چسب پلی اورتان می‌تواند مصارف خانگی متعددی داشته باشد. چسباندن کاشی، درزگیری، روکش‌کاری، چسباندن قطعات شکسته در وسایل منزل، آینه‌کاری و … همگی با استفاده از چسب پلی اوتان به‌ راحتی امکان‌پذیر هستند.

ناگفته نماند که چسب پلی اورتان مصارف دیگری نیز دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به تولید کامپوزیت‌ها، لمینیت‌ها، درزبندی مخازن آب، حتی مخازن آب آشامیدنی، تصفیه‌خانه‌های آب و فاضلاب، ساخت قایق، ساخت کشتی‌های LNG، ساخت اتوبوس، ریل کشی، لوله‌کشی، اتصال قطعات مکانیکی، اتصال قطعات فلزی در صنایع الکترونیکی و … اشاره کرد.

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *